Interview Mantelzorger : Moeder van Lise van Vlaardingen

  1. Hoe bent u in de mantelzorg beland?

‘’Een ouder wordende moeder die zorg nodig heeft.’’

  1. Hoelang bent u al mantelzorger?

‘’Vanaf het moment dat mijn moeder weduwe werd dus dat is al 16 jaar.’’

  1. Wat voor soort taken moet u doen in de mantelzorg?

‘’Helpen met praktische zaken, zoals geldzaken, in het huishouden, bed verschonen en mee begeleiden naar bijv. huisarts.’’

  1. Wat voor problemen/moeilijkheden kunt u tegenkomen in de mantelzorg?

‘’Ouderen mensen begrijpen vaak niet de huidige technologie en dat kan soms best lastig zijn als je iets wil uitleggen, maar dat ze het gewoon echt niet snappen.’’

  1. Hoe ervaart u het mantelzorg werk? (bijv. zwaar) waarom?
    ‘’Als vanzelfsprekend , als kind vind ik het als respect naar mijn ouders toe vind ik het niet meer dan normaal dat je je ouders helpt. Zo zie ik dat. ‘’
  2. Word u beloond voor het werk dat je doet?
    ‘’ja mijn moeder is erg dankbaar en stopt ze me nog wel is wat toe , wat ik overigens niet nodig vind.’’
  3. Zou u later zelf ook een mantelzorger willen , of liever professionele zorg zoals thuiszorg?(of beide) en waarom?
    ‘’Beide denk ik , weet ik niet. Tuurlijk is het fijn als je kinderen je komen helpen , maar het moet ook passen in het drukke bestaan van de kinderen . het moet spontaan zijn .’’
  4. Kun je het combineren met je eigen leven?

‘’Soms lastig , in verband met fulltime werk + groot gezin , huishuiden en sociaal leven .

Is het soms best moeilijk.’’

  1. Moet je het alleen doen of krijg je hulp van bijv. andere familie leden?

‘’Mijn broer helpt ook mee , en iedere week komt 2,5 uur de thuiszorg voor het zwaar huishoudelijke werk.’’

  1. Tot slot , wat vind je van de mantelzorg in het algemeen?

Ik vind het geweldig dat ik in mijn omgeving veel ouderen zie die mantelzorg ontvangen maar helaas zie ik ook ouderen die niemand hebben.

 

 

Interview met een verpleegkundige:

Vraag 1: waarom wilde je verpleegkundige worden? Antwoord: ik hou er van om onder de mensen te zijn, ook leek het me leuk om mensen te verzorgen en beter te kunnen maken.

Vraag 2: wat vind u zo fijn aan de contact met patiënten? Antwoord: ik vind het fijn dat mensen je vertrouwen, omdat als ze het zelf niet meer kunnen jij een deel van hun levensbehoeften over moet nemen. Ook vind ik het fijn dat mensen alles tegen je zeggen en dat ik de mensen kan en mag steunen als verpleegkundige. Ik vind het fijn om te zien dat mensen mij dankbaar zijn als ze weer gezond naar huis mogen gaan, of juist dankbaar zijn dat ik ze heb gesteund als het niet meer goed komt.

Vraag 3: wat is het ergste of het moeilijkste wat je mee kan maken als verpleegkundige? Antwoord: ik denk dat het moeilijkste wat je kan meemaken is wanneer je iemand niet meer beter kan maken en dus langzaam achteruit ziet gaan of iemand vinden die opeens niet meer leeft. Als verpleegkundige heb je een sterke band met je patiënten, daarom is het extra moeilijk wanneer je iemand niet meer beter kunt maken en niet meer gezond naar huis kunt sturen.

Vraag 4: welke competenties zijn belangrijk aan het beroep? Antwoord: het is belangrijk dat je goed tegen vieze dingen kan, ook moet je om kunnen gaan met tegenslagen. Stressbestendig zijn is ook belangrijk in dit beroep. Creativiteit speelt ook een rol in dit beroep, je moet creatief denken wanneer iets niet gaat zo als het moet gaan, oplossingen bedenken en natuurlijk heel zorgzaam moeten zijn voor iedereen.

Vraag 5: wat zijn de minder leuke kanten van het beroep? Antwoord: de hoge werkdruk, je kan niet meer alles bieden dat nodig is wanneer een patiënt echt niet meer beter wordt. En natuurlijk het opruimen van vieze dingen.

Vraag 6: hoe zie jij de toekomst van de verpleegkunde? Antwoord: ik hoop dat er nog meer medicijnen worden ontwikkeld om nog beter en sneller ziektes te bestrijden. Ik denk dat de zorg nog ingewikkelder wordt, er komen vele nieuwe ziektes bij die je allemaal moet proberen te voorkomen. ik denk dat ook veel over wordt genomen door verzorgende in bijvoorbeeld tehuizen die dan langer in een tehuis blijven en pas echt naar het ziekenhuis gaat als het nodig is.

Vraag 7: wat is een grootste uitdaging in het beroep? Antwoord: een goede balans vinden is in het begin erg moeilijk. Je hebt het leven als verpleegkundige maar ook nog je eigen leven. Je moet je grenzen goed aangeven wanneer het allemaal te veel wordt. De grote uitdaging is op jezelf passen.

Vraag 8: welk advies wilt u geven aan mensen die verpleegkundige willen worden? Antwoord: wees bewust van alles wat je daar tegen kan komen en aan welke eisen je allemaal moet voldoen als verpleegkundige. Wees ook bewust van de grote verantwoordelijkheid die je draagt. Denk goed na of je tegen tegenslagen kan want vaak neem je dat soort dingen mee naar huis.

 

 

 

Interview ex zorgvrager: Marjolijn Kawarmala

 

In welk ziekenhuis heeft u gelegen ?

Ik heb in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven gelegen.

 

Waar voor lag u in het ziekenhuis ?

Ik lag in het ziekenhuis omdat ik ging bevallen.

 

Hoelang heeft u daar gelegen ?

Ik heb daar 1 dag gelegen.

 

Voelde u zich op uw gemak bij de verpleegkundige ?

Ja ik werd op me gemak gesteld door de verpleegkundige

 

Vond u de verpleegkundige professioneel ?

Ja ik vond ze professioneel.

 

Hoe voelde het voor u om verzorgd te worden ?

Ik vond het erg fijn.

 

Hoe heeft u het ervaren in het ziekenhuis?

Alles ging goed tot dat ik weg mocht. Ik had de hele dag nog niets gegeten gekregen. Voordat ik na huis mocht moest ik eerst plassen en toen viel ik flauw doordat ik niks gegeten had.

 

Wat vindt u dat mensen die in de zorg gaan werken moeten leren ?

Dat ze zorgzaam zijn en dat ze moeten luisteren naar de patiënten.